Alle kvinder i aldersgruppen 23-64 år bliver tilbudt en undersøgelse for forstadier til livmoderhalskræft . Undersøgelsen tilbydes hvert 3. år til kvinder i alderen 23-50 år og hvert 5. år til kvinder i alderen 50-64 år.

Billedserie - sådan foregår det:

Livmoderhalskræftscreening - billedserie - sådan foregår det


Invitation
Du modtager automatisk en invitation, når det er tid til undersøgelse, hvorefter du selv skal kontakte din praktiserende læge for at bestille en tid. Invitationen sendes til din e-Boks. Hvis du ikke har e-Boks sendes invitationen med almindelig post til din folkeregisteradresse.

Er du ikke blevet undersøgt, når der er gået tre måneder, modtager du en påmindelse. Hvis du stadig ikke er undersøgt efter yderligere tre måneder, får du endnu en påmindelse.
 
Undersøgelsen

Selve undersøgelsen foregår i forbindelse med en gynækologisk undersøgelse hos din praktiserende læge. Lægen tager en celleprøve (et celleskrab) fra slimhinden med en lille børste, som derefter bliver sendt til undersøgelse på en patologisk afdeling. 
 
Undersøgelsen viser, om der er celleforandringer i livmoderhalsen. Celleforandringer betyder, at cellerne ser unormale ud, når de betragtes i et mikroskop. Nogle gange er der grund til at undersøge prøven for HPV (Humant Papilloma Virus). HPV kan give celleforandringer.