Screeningen foregår ved, at kvindens bryster løftes op og placeres på en plade. En anden plade sænkes ned over brystet og presser det sammen for at mindske uskarphed i billedet. Derved nedsættes også den nødvendige stråledosis, og muligheden for at se små kræftknuder øges, da de i modsætning til det normale væv ikke lader sig presse sammen.

Der tages et røntgenbillede ovenfra og et skråbillede af hvert bryst. Det kan være ubehageligt eller smertefuldt at få presset brystet sammen. Undersøgelsen tager kun et par minutter.

Ved en screeningsundersøgelse for brystkræft er der ikke en læge til stede, og der tilbydes ikke supplerende undersøgelser som fx ultralydsundersøgelse.

Brystimplantater

Hvis du har brystimplantater kan du godt blive screenet for brystkræft. Det kan dog give udfordringer, og det er derfor vigtigt, at du informerer personalet om, at du har brystimplantater.

Læs mere om screening for brystkræft, hvis du har brystimplantater.

Se oversigt over de fem screeningssteder i Region Midtjylland.

Efter undersøgelsen

Røntgenbillederne undersøges efterfølgende af to særligt uddannede røntgenlæger. Hvis kvinden tidligere har fået udført en screeningsundersøgelse for brystkræft, sammenligner lægerne de tidligere billeder med de nye, for bedre at kunne bedømme eventuelle ændringer i brystet.

Hvis røntgenbilledet giver mistanke om kræft, vil du få tilbudt en tid til supplerende undersøgelse af brystet, i form af en klinisk mammografi, som skal finde sted senest 14 dage efter speciallægerne har vurderet, at røntgenbillederne giver mistanke om kræft.

Læs mere om indkaldelse til supplerende undersøgelse - klinisk mammografi.

Læs mere om svar på røntgenundersøgelsen af brystet.

Revideret 12-04-2019