Bekymring og falsk alarm
Hvis screeningen viser celleforandringer eller HPV, men supplerende undersøgelser viser, at der alligevel er normale forhold, kan der være tale om falsk alarm.
Ventetiden på at modtage svar på screeningsundersøgelsen og supplerende undersøgelser kan give uro og bekymring.
Falsk tryghed
Ingen undersøgelse er fuldstændigt sikker. Det betyder, at nogle få kvinder kan få livmoderhalskræft, selvom tidligere screening ikke viste celleforandringer eller HPV. Alle kvinder anbefales derfor at kontakte praktiserende læge ved symptomer fra underlivet, også selvom man netop har modtaget et normalt screeningsresultat.
Risikoen for, at celleforandringer overses, er mindre ved regelmæssig deltagelse i screening for livmoderhalskræft.
Unødvendig behandling
Selv svære grader af celleforandringer udvikler sig ikke altid til kræft, da svære celleforandringer kan forsvinde af sig selv. Risikoen for kræftudvikling er dog større for svære celleforandringer end for milde celleforandringer.
Supplerende undersøgelser for kvinder med svære celleforandringer eller særlige HPV-typer foregår oftest hos en speciallæge i gynækologi. Det er vanskeligt for gynækologen med sikkerhed at afgøre, hvilke celleforandringer, der udvikler sig til kræft, og hvilke celleforandringer, der ikke udvikler sig til kræft.
Derfor kan der være tilfælde, hvor en kvinde får tilbudt behandling for celleforandringer, selvom kvinden aldrig ville have udviklet livmoderhalskræft.
Ubehag
Ikke alle kvinder bryder sig om at få foretaget en gynækologisk undersøgelse (en underlivsundersøgelse).