Alle kvinder mellem 23 og 64 år med dansk bopæl  og cpr-nummer modtager en invitation til screening for livmoderhalskræft tre eller fem år efter seneste undersøgelse eller invitation.

Screening tilbydes:

  • hvert tredje år til kvinder mellem 23-29 år
  • hvert tredje år til kvinder med lige fødselsdato mellem 30 og 49 år
  • hvert femte år til kvinder med ulige fødselsdato mellem 30 og 49 år
  • hvert femte år til kvinder mellem 50 og 64 år

Kvinder, der er frameldt screeningsprogrammet, modtager ikke en invitation. 

Når en kvinde modtager invitationen, skal kvinden selv kontakte praktiserende læge for at bestille en tid til undersøgelsen. Hvis en kvinde ikke er blevet undersøgt sidste gang, hun blev inviteret, behøver hun ikke vente på at modtage en ny invitation til screening for at kontakte lægen.

Første påmindelse om screening

Hvis kvinden ikke er blevet undersøgt tre måneder efter invitationen, vil hun modtage en påmindelse om at bestille tid hos sin praktiserende læge.

Anden påmindelse om screening

Hvis kvinden stadig ikke er undersøgt efter yderligere tre måneder, vil hun modtage en sidste påmindelse om at blive undersøgt.

I dette brev tilbydes kvinden enten at bestille tid hos sin praktiserende læge eller at bestille et HPV-prøvesæt, som hun kan tage derhjemme.

Både invitation og påmindelserne sendes med Digital Post fra det offentlige og kan derfor læses i fx e-Boks. Kvinder, der ikke er tilmeldt Digital Post fra det offentlige, får invitationer og påmindelser med fysisk post.

Læs eventuelt mere under "Spørgsmål og svar"

Revideret 01-09-2022