Som hovedregel er der svar på screeningsundersøgelsen inden for ca. 14 dage. Måden man får svar på afhænger af, hvorledes prøven er taget:

  • Hvis prøven er taget af en praktiserende læge, anbefales at kvinden aftaler med lægen, hvordan hun får svar på undersøgelsen. Lægen vil altid få et elektronisk svar på undersøgelsen, og kvinden kan, hvis det er aftalt med lægen, modtage et svarbrev fra Afdeling for Folkeundersøgelser. Afdeling for Folkeundersøgelser sender svarbreve til kvinder med digital post (og med almindelig fysisk post hvis kvinden ikke er tilmeldt digital post).
  • Hvis kvinden selv har taget en prøve derhjemme, vil svaret blive sendt fra Afdeling for Folkeundersøgelser med digital post (og med almindelig fysisk post hvis kvinden ikke er tilmeldt digital post). Derudover vil den praktiserende læge modtage en elektronisk kopi af prøvesvaret, men kun hvis kvinden har givet tilsagn om, at dette må ske.

Som hovedregel kan kvinden modtage tre typer af prøvesvar:

  • Normalt prøvesvar

I hovedparten af alle tilfælde vil prøvesvaret være normalt. Dvs. at patologiafdelingen ikke har fundet celleforandringer og/eller HPV. I de tilfælde anbefales kvinden at deltage i screening igen, næste gang hun inviteres.  I enkelte tilfælde kan en kvinde blive anbefalet supplerende undersøgelse, selvom prøvesvaret er normalt. Det kan fx skyldes, at kvinden tidligere har haft celleforandringer.

  • Unormalt prøvesvar

I få tilfælde vil prøvesvaret være unormalt. Dvs. at patologiafdelingen har fundet celleforandringer og/eller HPV. Ved et unormalt prøvesvar anbefales kvinden supplerende undersøgelse.

  • Uegnet prøvesvar

I få tilfælde vil prøvesvaret være uegnet. Dvs. at prøven ikke kan undersøges. Det kan fx skyldes, at der ikke er nok celler i prøven. Ved et uegnet prøvesvar anbefales kvinden at få taget prøven om.

Hvis kvinden anbefales supplerende undersøgelse, skal kvinden og den praktiserende læge sammen planlægge dette. Afdeling for Folkeundersøgelser sender ikke invitation til supplerende undersøgelser.

Læs mere om supplerende undersøgelser efter unormal celleprøve

Revideret 16-08-2022