Borgere, der indsender en afføringsprøve hvor der er tegn på blod, vil blive indkaldt til en kikkertundersøgelse (koloskopi) af tarmen.

Kikkertundersøgelsen foretages af en læge eller en sygeplejerske, som er specialuddannet i at udføre undersøgelsen. I Region Midtjylland foretages screeningsafledte kikkertundersøgelser i henholdsvis Gødstrup, Randers, Viborg og Horsens.

Ved en kikkertundersøgelse føres en bøjelig kikkert ind gennem endetarmen og op gennem tyktarmen. Kikkertundersøgelsen foretages ambulant, og kan vise, om blodet i afføringen stammer fra tarmen.

I specielle tilfælde bliver borgeren bedt om at kontakte den koloskoperende enhed med henblik på individuel sundhedsfaglig vurdering forud for kikkertundersøgelsen.

Der kan være smerter forbundet med en kikkertundersøgelse. Det er muligt at få smertestillende og/eller beroligende medicin ved undersøgelsen.

Der er risiko for komplikationer ved en kikkertundersøgelse. Én ud af 10.000 borgere, der undersøges, risikerer at få en alvorlig komplikation, som f.eks. hul på tarmen, blødning eller blodansamling i tarmvæggen. Der er meget lille risiko for, at man kan dø af komplikationer til kikkertundersøgelsen.

 

Materiale der medsendes indkaldelsen til kikkertundersøgelse

Tarmudrensning inden kikkertundersøgelse

Individuel sundhedsfaglig vurdering inden kikkertundersøgelse

Hvad kan kikkertundersøgelsen vise?

Ændring af tid eller undersøgelsessted 

Borgere, der er blevet indkaldt til kikkertundersøgelse, og som ønsker at ændre tidspunktet for undersøgelsen, kan kontakte Afdeling for Folkeundersøgelser på tlf. 78 42 01 70 alle hverdage mellem kl. 9.00-11.00.

Hvis borgeren ønsker at få foretaget koloskopien et andet sted i regionen, kan Afdeling for Folkeundersøgelser ligeledes kontaktes. Kikkertundersøgelsen kan foregå på én af Region Midtjyllands øvrige koloskoperende enheder i Horsens, Gødstrup, Viborg eller Randers i det omfang, der er ledig kapacitet.

Revideret 19-04-2022